top of page

Personeel behouden: hoe we talent behouden

Personeel behouden: hoe we talent behouden

In dit blog bespreken we iets essentieels: hoe we personeel binnen onze teams behouden. Dit is belangrijk voor elk bedrijf, groot of klein.


Wat bedoelen we met personeelsbehoud?

Personeelsbehoud is essentieel. Het gaat om het vasthouden van je team en het beperken van verloop. Dit bereik je met flexibele werkuren, goede voordelen en kansen voor persoonlijke groei. Het is de kunst om je team langdurig betrokken en loyaal te houden. Zo worden ze ambassadeurs van je merk.


Dit alles laat zien wat jouw organisatie te bieden heeft. Het draait om de relatie tussen werkgever en werknemer. Net als in elke relatie is constante aandacht en zorg nodig.


Waarom personeel behouden zo belangrijk?

Medewerkers behouden is van groot belang voor het succes en de gezondheid van je bedrijf op lange termijn. Als mensen vaak komen en gaan, kost dat veel. Denk aan training en inwerken van nieuwe mensen.


Maar als je je toppers houdt, zie je:

 • Klanten zijn blijer; 

 • Collega's zijn blijer;

 • Je bedrijf blijft sterk en flexibel in de markt.


Enkele redenen waarom werknemers vertrekken

Het begrijpen waarom werknemers kiezen voor een nieuw pad is net zo belangrijk als weten hoe we ze kunnen behouden. Verschillende levensfases en professionele aspiraties brengen verschillende redenen met zich mee. Hier zijn 7 veelvoorkomende situaties:


 1. Functie past niet (meer): Soms voelen mensen zich niet op hun plek in hun rol. Zorg dat wat je belooft tijdens de sollicitatie ook echt klopt. Geen valse hoop over groei of taken.

 2. Beperkte groei: Iedereen wil vooruit. Maak groeikansen duidelijk en werk samen aan ontwikkelplannen. Denk aan trainingen of nieuwe uitdagingen.

 3. Te weinig waardering: Een simpel 'dankjewel' kan al veel doen. Niet iedereen is een geboren peoplemanager, maar een beetje erkenning is goud waard.

 4. Weinig coaching en feedback: Goede begeleiding is key. Zonder feedback weet niemand waar hij aan toe is. Managers moeten hier echt aandacht aan besteden.

 5. Slechte werksfeer: Niemand houdt van roddels of stress op de werkvloer. Goede communicatie en teamuitjes kunnen wonderen doen voor de sfeer.

 6. Werk-privé balans zoek: Hard werken is prima, maar er moet ook tijd zijn om te relaxen. Flexibele uren en aandacht voor ontspanning zijn belangrijk.

 7. Arbeidsvoorwaarden niet concurrerend: Als de concurrent beter betaalt of leukere extra's biedt, is het tijd om je pakket te heroverwegen. Zorg dat je aantrekkelijk blijft.


Hoe behoud ik mijn werknemers?

Het behoud van werknemers begint met het herkennen van hun behoeften en motivaties. Hier zijn enkele strategieën:


Tip 1: Open en duidelijke communicatie: 

Zorg voor een cultuur waar transparantie voorop staat. Regelmatige team meetings en persoonlijke gesprekken zorgen ervoor dat iedereen op de hoogte is en zich gehoord voelt. Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat maandelijks een open forum organiseert waar medewerkers direct vragen kunnen stellen aan het management.


Tip 2: Warm welkom voor nieuwe medewerkers

Een goed onboardingprogramma kan het verschil maken. Door nieuwe medewerkers te koppelen aan een mentor en ze geleidelijk aan kennis te laten maken met de bedrijfscultuur, voelen ze zich sneller thuis. Een succesvolle case was een bedrijf dat nieuwe werknemers een 'eerste week' project gaf, waardoor ze direct impact konden maken.


Bied groeikansen

Stimuleer persoonlijke en professionele ontwikkeling door middel van trainingen en doorgroeimogelijkheden. Een techbedrijf bood bijvoorbeeld een jaarlijkse 'hackathon' aan waarbij medewerkers nieuwe ideeën konden pitchen, wat leidde tot innovatieve projecten en promotiekansen.


Tip 4: Waardeer en erken inzet

Een simpel 'dankjewel' of een erkenningssysteem kan wonderen doen voor de motivatie. Een klein bedrijf introduceerde een 'kudos'-bord waar collega's elkaar konden complimenteren voor goed werk, wat zorgde voor een positieve werksfeer.


Tip 5: Actief luisteren naar feedback

Neem de tijd om naar je medewerkers te luisteren. Door feedbacksessies en enquêtes krijg je waardevolle inzichten die je kunt gebruiken om verbeteringen door te voeren. Een voorbeeld is een bedrijf dat zijn werkprocessen herzag en vereenvoudigde op basis van medewerkersfeedback, wat de efficiëntie aanzienlijk verhoogde.


Tip 6: Creëer een positieve werkomgeving

Investeer in een omgeving waar mensen zich gewaardeerd en onderdeel van het team voelen. Successen vieren, ook de kleine, draagt bij aan een gevoel van gemeenschap. Zo organiseerde een bedrijf maandelijkse teamlunches buiten de deur, wat de teamgeest versterkte.


Tip 7: Organiseer teamactiviteiten

Bouw aan teamcohesie met activiteiten buiten het werk om. Dit kan variëren van gezamenlijke sportactiviteiten tot creatieve workshops. Een voorbeeld is een organisatie die jaarlijks een 'familiedag' organiseert, waar medewerkers en hun gezinnen samenkomen, wat de onderlinge banden versterkt.


Tip 8: Biedt flexibele werktijden

Een goede werk-privébalans is essentieel. Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden kunnen stress verminderen en tevredenheid verhogen. Een bedrijf zag bijvoorbeeld een daling in verzuim en een stijging in productiviteit na het invoeren van flexibele werktijden.


Tip 9: Geef verantwoordelijkheid:

Empower je medewerkers door ze verantwoordelijkheden en autonomie te geven. Dit kan leiden tot innovatie en groei. Een marketingbureau gaf bijvoorbeeld teams de vrijheid om hun eigen campagnes van begin tot eind te beheren, wat leidde tot creatieve en succesvolle resultaten.


Tip 10: Bouw aan een sterk merk

Zorg ervoor dat je bedrijf een plek is waar mensen trots op zijn om voor te werken. Een sterk merk trekt niet alleen klanten aan, maar ook talent. Een retailbedrijf verbeterde het merkimago door nadruk te leggen op duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid, wat resoneerde met de waarden van het personeel.


Herken de redenen waarom mijn werknemers vertrekken

Door regelmatig gesprekken te voeren en een open cultuur te bevorderen, kun je de specifieke redenen identificeren die werknemers ertoe aanzetten te vertrekken.


 1. Waardeer je werknemers: Erkenning en waardering tonen voor het harde werk en de bijdragen van werknemers kan een lange weg gaan in het bevorderen van hun loyaliteit en tevredenheid.

 2. Bied flexibele werkmogelijkheden: Flexibiliteit in werkuren of de mogelijkheid om vanuit huis te werken kan werknemers helpen een betere balans tussen werk en privé te vinden, vooral belangrijk voor ouders of diegenen die voor familieleden zorgen.

 3. Besteed aandacht aan de feedback van werknemers: Luister actief naar wat werknemers te zeggen hebben en neem hun feedback serieus. Dit kan helpen om problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.

 4. Pensioen: Het aanbieden van een goed gestructureerd pensioenplan kan werknemers geruststellen over hun toekomst en hen motiveren om op lange termijn bij de organisatie te blijven.


De NOW wetgeving (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid)

In ongekende tijden, zoals tijdens een pandemie, worden bedrijven geconfronteerd met uitzonderlijke uitdagingen. De regeling Werktijdverkorting (Wtv), ontworpen voor dergelijke situaties, bleek niet toereikend. 


Daarom werd de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) geïntroduceerd, een stap vooruit, maar nog steeds niet volledig toegesneden op de acute behoeften van bedrijven en hun werknemers. 


Erkennend dat een meer gerichte aanpak nodig was, heeft het coalitieakkoord geleid tot de ontwikkeling van de Crisisregeling Personeelsbehoud. Deze regeling vertegenwoordigt een verfijnde vorm van deeltijd-WW, ontworpen om zowel budgetneutraal als effectief te zijn in het behouden van banen en het ondersteunen van bedrijven tijdens crises.


Verhoog jouw personeelsbehoud met SWV Accountants

Het behouden van talentvol personeel is cruciaal voor de stabiliteit en groei van jouw onderneming. SWV Accountants & Bedrijfsadviseurs staat klaar om je te ondersteunen met expertise en advies op maat. Van het navigeren door de complexiteit van de NOW-wetgeving, het implementeren van effectieve personeelsbeleid strategieën, of het optimaliseren van je HR-beleid, wij hebben de kennis en ervaring om jouw organisatie te versterken. 


Opmerkingen


bottom of page